Wil je graag een helm kopen om te dragen op de motor? Dan hoeft het niet benadrukt te worden dat je daarbij aandacht zal willen besteden aan tal van verschillende factoren. In eerste instantie speelt de uitstraling van de helm natuurlijk een niet onbelangrijk rol, maar het is vooral zo dat een motorhelm een zo optimaal mogelijke bescherming moet zien te realiseren. Sta jij op het punt om over te gaan tot het aanschaffen van een nieuwe motorhelm en wil je daarbij graag kunnen rekenen op de meest optimale bescherming en kwaliteit? Dan is verder blijven lezen zeker de boodschap.

Hoe belangrijk is de beste helm kopen?

De beste helm kopen die er mogelijk is, is uiteraard van zeer groot belang. Voor heel wat mensen geldt dat ze jammer genoeg op een bepaald ogenblik een ongeval hebben met hun moto. Zo’n ongeval kan er niet alleen voor zorgen dat de motor aanzienlijke schade oploopt, daarnaast is het zo dat er vaak ook aanzienlijke lichamelijke schade door ontstaat. In het bijzonder voor ons hoofd geldt dat het er bekend om staat een bijzonder vatbaar onderdeel van ons lichaam te zijn. Het dragen van de meest kwalitatieve helm kan echter gelukkig heel wat ergs voorkomen. In ieder geval maakt dit wel meteen duidelijk dat de helm niet iets is waarop je zal willen besparen, integendeel.

Waar dien je rekening mee te houden?

Wil je graag een nieuwe helm kopen? Dan zal je tot de conclusie komen dat er daarvoor rekening moet worden gehouden met tal van verschillende aandachtspunten. Om te beginnen is het natuurlijk zo dat je zal willen kiezen voor een leuk design voor je helm, maar veel belangrijker zijn de praktische eigenschappen waarover ze beschikt. Wat dit betreft moet je denken aan de volgende zaken:

  • Hoe kwalitatief is de helm die je gaat kopen?
  • Kan de binnenvoering van de helm (gedeeltelijk) vervangen worden?
  • Is er sprake van de aanwezigheid van een pinlock of niet?

Hou er bovendien ook rekening mee dat een helm echt perfect moet passen om niet alleen het meest optimale comfort, maar ook de beste veiligheid te kunnen bieden. Het wordt dan ook zeer sterk aangeraden om Voordat je over gaat tot nieuwe helm kopen altijd grondig te passen.

Vervang tijdig je helm door een nieuw exemplaar

Bij een helm kopen is het natuurlijk zo dat er geen echte houdbaarheidsdatum mee zal worden gedeeld. Dit zorgt er in de praktijk voor dat mensen niet zelden het vermoeden hebben dat een helm oneindig meegaat. Dat is dus voor alle duidelijkheid niet correct. Voor een motorhelm geldt dan ook dat ze gemiddeld over een levensduur beschikt van (maximaal) vijf jaar. In het bijzonder voor de binnenschaal geldt bijvoorbeeld dat ze er bekend om staat poreus te worden. Hierdoor kan ze een belangrijk deel van haar dempende werking verliezen. Het wordt in de praktijk door experten mede omwille van deze reden altijd zeer sterk aangeraden om ervoor te kiezen om je helm zeker na een periode van vijf jaar te vervangen. Bij echt intensief gebruik kan dat zelfs nog vroeger zijn vereist.