Het leven is duur en lijkt met de dag duurder te worden. Hoe ga je hiermee om? Het is verstandig om zuinig te leven. Maar dit kan nog een behoorlijke uitdaging zijn. Gelukkig zijn er verschillende bespaartips die je kunt toepassen. Lees gauw verder.

Slim boodschappen doen

Met name boodschappen stijgen sterk in prijs. Het is daarom misschien wel noodzakelijk om je boodschappenroutine om te gooien. Onderneem hierin de juiste stappen. Houd bijvoorbeeld aanbiedingen in de gaten. Niet enkel in je vaste supermarkt, maar ook in de andere supermarkten. Als iets in winkel A niet voordelig is, kan dit in winkel B wel zo zijn. Is het moeilijk om boodschappen in een andere supermarkt te halen? Je kunt dit tegenwoordig ook vaak online bestellen. Bij allerlei verkopers! Verschillende productgroepen worden online verkocht, zoals koffie. Koffie bestellen kan op die manier überhaupt goedkoper zijn, bijvoorbeeld bij een verkoper die geen panden hoeft te huren en de prijzen zo lager kan houden. Kijk daarom verder dan je lokale supermarkt, en haal je dagelijkse benodigdheden op de plek waar dit het goedkoopst is.

Minder buiten de deur

Een uitje buiten de deur is hartstikke leuk. Denk aan uiteten gaan, borrelen of een culturele activiteit ondernemen. Helaas is dit echter ook al gauw prijzig. Probeer erop te letten dat je dergelijke patronen minimaliseert. Het gaat ook om de kleine dingen. Haal je vaak koffie buiten de deur? Zet het liever thuis. Gebruik gerust je favoriete koffiesoort, zoals Lavazza – dat smaakt heerlijk. Ook kun je thuis lekker koken, door bijvoorbeeld recepten te gebruiken en nieuwe dingen uit te blijven proberen. Spreek met vrienden thuis af, en niet steeds in de horeca. Het is even schakelen, maar eigenlijk is het net zo fijn.

Planning voor maaltijden

Maak een planning voor de maaltijden. Als je bijvoorbeeld maandag al duidelijk hebt wat je gedurende de hele week wilt koken, is de verleiding om eten te bestellen kleiner. Je kunt er zelfs al voor kiezen om een deel van de maaltijden tegelijkertijd te koken, op een zogenoemde prep-dag. Doe dit bijvoorbeeld op zondag! Zo bespaar je tijd én energiekosten. Maak alvast een pastasaus, zodat je er later in de week alleen nog pasta bij hoeft te gooien. En misschien kun je dezelfde basis wel voor rijst gebruiken.

Abonnementen stopzetten

We laten abonnementen vaak lang doorlopen. Ook als we er al geen gebruik meer van maken. Dat is hartstikke zonde! Ga na welke abonnementen je allemaal hebt. Van streamingsdiensten tot sportabonnementen: als je alles op een rijtje hebt, kun je ook optellen hoeveel geld je hieraan kwijt bent. Wat kun je stopzetten? In ieder geval de abonnementen die je niet meer gebruikt. Maar ook de abonnementen die je te prijzig vindt: waarschijnlijk is er wel een goedkoper alternatief.

Minimaal gebruik van de verwarming

Met name de kosten voor de verwarming kunnen flink oplopen. Ga hier daarom verstandig mee om. Zet de verwarming ’s nachts uit. En laat ‘m overdag zo koud mogelijk staan: trek een warme trui aan, eet en drink warm gedurende de dag, en beweeg af en toe even. Zo blijf je een stuk warmer. Alle beetjes helpen!