Tegenwoordig hebben we in Nederland steeds vaker te maken met lange droge periodes en de verwachting is dat we dit in de toekomst vaker zullen ervaren. Het water dat we nodig hebben om onszelf te verzorgen, voor het drinken van een kopje thee, maar ook voor het doorspoelen van het toilet raakt daardoor langzamerhand op. In veel landen is momenteel al een tekort aan schoon drinkwater en worden inwoners van deze landen verplicht om zuinig met het water om te gaan. Zo mogen zij bijvoorbeeld hun auto’s niet schoonmaken met kraanwater of het grasveld niet besproeien. Momenteel hebben we hier in Nederland geen last van, maar dit zal in de toekomst hoogstwaarschijnlijk veranderen. Het is dus belangrijk om te kijken naar hoe je zuiniger met water om kan gaan. Door zuiniger met water om te gaan, kun je ook veel geld besparen. 

Een waterput aanleggen in de achtertuin

De kans is groot dat er ergens in je tuin grondwater te vinden is. Dit is water dat niet direct geschikt is om te consumeren, maar wel schoon genoeg is voor andere zaken. Hierbij kun je denken aan het doorspoelen van het toilet, maar ook aan het besproeien van je grasveld dat het al moeilijk genoeg heeft tijdens droge periodes. Het is dus zeker een verstandige optie om te onderzoeken wat het aanleggen van een waterput in jouw achtertuin jou te bieden heeft. Door veel gebruik te maken water dat afkomstig is uit je eigen bron, kun je op jaarbasis zeer veel kosten besparen en dat is erg fijn. 

Kies voor het hergebruiken van water 

Als je naast het boren naar bronnen, nog zuiniger met water om wilt gaan, is het zeker verstandig om eens te kijken naar het opvangen en hergebruiken van regenwater. Vrijwel iedere woning is voorzien van dakgoten om water af te kunnen voeren. Normaliter komt dit water in het riool terecht, maar dit is erg zonde. Je kan regenwater zelf ook opvangen, filteren en gebruiken voor verschillende zaken zoals het besproeien van je tuin. Regenwater is in principe schoon, maar om het drinkbaar te maken is het belangrijk om het water te filteren. 

Neem contact op met een specialist 

Heb je interesse in het zuiniger omgaan met water of wil je minder afhankelijk zijn van je drinkwaterbedrijf, dan is het verstandig om eens in gesprek te gaan met een specialist zoals Groen met water. Zij kunnen samen met jou onderzoeken wat de mogelijkheden zijn bij jou thuis en kunnen in de meeste gevallen ook deze mogelijkheden realiseren.