Het huishouden is een onbetaalde dagtaak waar je vaak veel tijd aan kwijt bent, maar op geen enkele manier onderuit kunt. Het hoort bij het dagelijks leven en een gezonde woonomgeving. Soms voelt het helaas tijdrovend en in ergere gevallen lijk je geen verschil te zien in wat je doet.

Toch zijn er manieren om je huishouden iets sneller te doen. Of althans, enkele onderdelen ervan. Wij gaan je helpen met enkele snelle huishoudtips – zo bespaar jij je tijd!

Tip 1: één activiteit – niet één kamer

Vaak ben je geneigd om bij het schoonmaken per kamer te werken: vandaag doe ik de woon- en eetkamer, morgen de keuken en badkamer, en de logeer- en slaapkamer kan aan het eind van de week. Praktischer is echter om schoon te maken per activiteit. Oftewel, vandaag ga je alles afstoffen, morgen stofzuigen en dweilen doe je de dag erop. Je bespaart tijd door niet steeds over te gaan van het ene schoonmaakproduct naar het andere.

Tip 2: stoffen met een zuiger

Afstoffen kan veel tijd kosten – helemaal als je veel kleinere spulletjes in je huis hebt. Echter, soms kan je het jezelf makkelijker én sneller maken. In plaats van elke stofbeurt te doen met je stofdoek of plumeau, kan je eens in de week een snellere stofbeurt doen door met je stofzuiger “af te stoffen”.

Wat we precies bedoelen? Elke stofzuiger wordt geleverd met diverse mondstukken, waaronder een kleine met een borstel. Deze is ontzettend handig om voor een snelle stofbeurt te gebruiken. Natuurlijk kan je hier niet de kleinere dingen mee afstoffen, maar voor bijvoorbeeld het grote meubilair heb je enorm veel tijd bespaard!

Tip 3: meal prep je avondeten

Misschien heb je er wel eens van gehoord: meal preppen. Dit is het voorbereiden van al het avondeten van de week op één dag, zodat je doordeweeks weinig tijd kwijt bent aan koken. Door elke week je boodschappen te doen en bijvoorbeeld of zaterdag- of zondagavond alles te snijden en te koken of te bakken, kan je de producten in de koeling leggen of invriezen en op de dag zelf hoef je niet veel meer te doen dan uitleggen en bij elkaar toevoegen.

Handig hieraan is dat je bijvoorbeeld op verschillende dagen sperziebonen kan eten, maar dat je deze maar één keer hoeft te bereiden en koken. Heb je ook geen tijd voor het snijden en bereiden, dan kan je naar websites als fuelyourbody.nl om kant en klare maaltijd pakketten voor meal preppen te kopen.

Tip 4: je spray-flacon hergebruiken

Heb je een spray-flacon leeg? Gooi deze dan vooral niet weg! Hij kan je enorm helpen bij het snelle huishouden. Hoe? Door je spray-flacon te vullen met een klein scheutje allesreiniger en verder aan te vullen met water, heb je een perfecte allesreiniger-spray!

Als je de plek neerzet op een plek waar je makkelijk en snel bij kan, zoals in je dressoir of op het aanrecht, en er standaard een doekje bij hebt liggen, kan je altijd in een oogwenk alles wat vies is geworden weer schoon krijgen. Waar je wel op moet letten, is dat je de druppels niet inademt, want deze zijn niet goed voor je longen.

Tip 5: mandjes en zakjes

Kleren wassen kan veel tijd kosten. Toch kan je met enkele tips alweer wat tijd besparen. De eerste is iets waar de meeste huishoudens zich al aan houden: was alleen dat wat in de mand voor vuile was ligt. Het klink logisch, maar vaak ben je veel tijd kwijt aan rondkruipen om sokken, ondergoed en T-shirts te verzamelen die overal verspreid liggen.

Een andere tip is om je sokken in een sokkenzakje te doen. Dit scheelt je enorm veel tijd bij het leegruimen van de machine en de sokken weer bij elkaar vinden en in elkaar vouwen. Ook aan te raden is om je was direct uit je machine te halen en goed uit te klappen voor het ophangen, om kreuken te voorkomen – wat je dus weer strijktijd scheelt.

Tip 6: meer met je droger

Heb je een droger, dan kan je je strijktijd al helemaal goed inperken. Door je kleren – overhemden helaas uitgezonderd – voor ongeveer tien minuten in de droger te doen en deze direct leeg te halen en op te hangen zodra je klaar bent, worden de kleren verder gedroogd door de lucht en voorkom je elke kreukel. Heb je haast, en wil je een nat kledingstuk zo snel mogelijk droog hebben? Doe dan een zachte handdoek in de droger om met je natte kledingstuk mee te draaien – je kleren zullen sneller droog zijn.