We zien het steeds vaker, zowel in huishoudens als in bedrijven: de boomstamtafel. Het is een zeer populaire eetkamertafel die we steeds weer in verschillende uitvoeringen tegenkomen. Waarom is de boomstamtafel zo populair? In dit artikel bespreken we de veelzijdigheid van deze tafel en laten we je zien waarom de boomstamtafel zo’n goede keuze is. 

Veelzijdig en aantrekkelijk

Boomstamtafels zijn in de eerste plaats ontzettend veelzijdig. Dit komt doordat de tafel doorgaans gemaakt is van massief hardhout. Dit zijn houtsoorten zoals acacia, berken- en eikenhout. Tafels gemaakt van massief hardhout zijn donker van kleur en hebben vaak verschillende tinten. Dit komt door het gebruik van variërende patronen in de nerven en het gebruik van kleurverschuivingen. Zo komt de eetkamertafel ook aan zijn naam: het lijkt op de binnenkant van een boomstam. Dit maakt deze houten tafel erg aantrekkelijk; kies je voor een boomstamtafel, dan kies je voor een natuurlijke charme. Bovendien is iedere tafel uniek, omdat geen enkel patroon precies hetzelfde is. Zo heb je altijd een excentriek meubelstuk in huis staan dat een echte eyecatcher vormt.

Verschillende interieurstijlen

Als we spreken van een eyecatcher, dan wil je natuurlijk wel dat de tafel in je interieur past. Doordat de tafels doorgaans van hardhout zijn gemaakt, zijn ze vaak donker van kleur. Dat betekent niet dat de tafel alleen past bij een interieurstijl waar donkere kleuren de boventoon voeren. Integendeel: de tafel kan prima gecombineerd worden met lichte houtsoorten, zoals naaldhout. Zet je een donkere boomstamtafel bijvoorbeeld op een lichte vloer en tegen een witte muur, dan valt de tafel nog meer op. Wil je de tafel meer laten overvloeien in je interieur, dan past deze ook prima op een vloer met bruine of oranje tinten. 

Wat betreft stoelen, gedijt de boomstamtafel vaak bij ronde, lage ontwerpen. Als we kijken naar kleuren, kun je het beste bij wat koelere tinten blijven, zoals donkerblauw en grijs.

De boomstamtafel is niet gebonden aan één interieurstijl. Zo past deze bij zowel een industriële stijl, waar hout en metaal optimaal met elkaar gecombineerd worden voor een stoere, maar open uitstraling. Houd je van een vriendelijke stijl? Dan kan de tafel goed passen bij een landelijke of Scandinavische interieurstijl. De combinatie van diverse houtsoorten en de afwisseling tussen licht en donker is een lust voor het oog die rust uitstraalt. Ook als je fan bent van een mengelmoes-stijl (de eclectische interieurstijl), kun je de boomstamtafel onderdeel maken van je interieur. Zo combineer je allerlei kleuren, houtsoorten en andere materialen met elkaar voor een speels uiterlijk – ontzettend gezellig!

Jarenlang plezier

Een massief houten boomstamtafel is een goede keuze als je van duurzaamheid houdt. De houtsoort is van nature erg stevig, waardoor de tafel jarenlang meegaat. Wel is het belangrijk dat de tafel goed onderhouden wordt, waarbij het vooral belangrijk is dat er voorzichtig mee omgegaan wordt. Wil je de tafel lang mooi houden, dan is het zaak om onderzetters en tafelkleden tijdens het eten te gebruiken. Massief hardhout is verder onderhoudsvriendelijk: je hoeft deze tafel niet opnieuw te beitsen en ook poetsen gaat gemakkelijk met een stofdoek, een beetje azijn en warm water.

Zo zie je dat een boomstamtafel veel voordelen met zich meebrengt. Geen wonder dus dat deze eetkamertafel zo populair is!