Duurzaam, isolerend en onderhoudsvriendelijk. Dit zijn niet echt dingen waar je aan denkt op het moment dat je het over houten kozijnen hebt. Toch beschikken ze wel over al deze eigenschappen. Hierdoor gaan veel huiseigenaren toch voor houten kozijnen. Wat moet je eigenlijk allemaal weten over houten kozijnen? Je leest het hier. 

Hardhout is de beste optie voor buitenkozijnen

Hout voor kozijnen is vooral afkomstig van loofbomen. Deze bomen groeien niet snel, waardoor ze compact en heel stevig zijn. Hout van loofbomen is dus hardhout. Door de unieke eigenschappen van hardhout is dit hout bestand tegen alle weersomstandigheden: veel zon of harde regen. Hardhout is dus het beste hout om te gebruiken omdat dit het sterkst is. Moet je op de lange termijn onverhoopt toch iets repareren aan jouw hardhouten kozijnen? Gebruik dan EAZYFIX producten om dit snel en vakkundig zelf te repareren.

De duurzaamheidsklasse bepaalt de kwaliteit van het hout

Hardhout is er in vijf verschillende klassen. Hierbij is klasse 1 het beste en heeft klasse 5 de minst goede kwaliteit. Onder klasse 1 valt bijvoorbeeld de houtsoort Afzelia, maar ook Sapupira. Natuurlijk brengt deze kwaliteit een hoger prijskaartje met zich mee. In klasse 2 vallen onder andere Merbau en Meranti. Deze soorten gaan zeker een generatie mee, en met goed onderhoud veel langer. Een voordeel van de tweede optie is dat het hout een stuk betaalbaarder is. 

Houten kozijnen hebben een hoge isolatiewaarde

Wanneer veel dingen in je woning een goede isolatiewaarde hebben, bespaar je heel veel op energiekosten. Hout staat erom bekend dat het een goede isolatiewaarde heeft. De isolatiewaarde van ramen, deuren en kozijnen wordt uitgedrukt met de zogenaamde ‘U-waarde’. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolatie. In nieuwbouwwoningen is deze isolatiewaarde heel goed!

Het onderhouden van houten kozijnen

Houten kozijnen hebben onderhoud nodig, dat weet iedereen. Een schilderbeurt zorgt ervoor dat het hout langer mee gaat. Dankzij steeds betere verfsoorten en uitgekiende ontwerpen, is de soort verf niet zo belangrijk meer als vroeger. Veel verflagen blijven nu tot wel tien jaar goed zitten en het hout beschermen. Het onderhouden van houten kozijnen wordt dus steeds simpeler. Je blijft uiteraard nog wel kwaliteitsverschil behouden tussen verschillende verfsoorten onderling. Hoe beter de kwaliteit van de verf, hoe beter deze tegen verschillende weersomstandigheden en slijtage bestand zal zijn.