Het is niemand ontgaan dat het produceren en recyclen van verpakkingen steeds serieuzer genomen wordt en veel impact heeft op het milieu. Wanneer je bewuster om wilt gaan met verpakkingen, zie je door de bomen het bos misschien niet meer. Dit komt doordat er vaak verschillende dingen worden gezegd over het scheiden van afval. Wat moet je nu wel doen en wat absoluut niet? Lees dit artikel en je komt erachter!

Koop meer producten zonder verpakking

Voordat je producten aanschaft, kun je nagaan of dit product ook te koop is zonder verpakking. Vooral op de groente- en fruitafdeling kun je veel dingen ook zonder verpakking kopen in plaats van netjes naast elkaar geplaatst in een plastic verpakking. Neem de groente en het fruit gewoon los mee of neem je eigen herbruikbare verpakking vanuit huis mee. Dit is een kleine moeite, maar als iedereen dit zou doen, boek je al veel resultaat. Wil je als bedrijf je afval beter scheiden? Kijk dan eens op Vergelijkjeafval.nl om verschillende tarieven van afvalverwerkers met elkaar te vergelijken. 

Koop dingen die te recyclen zijn

Op het moment dat je wilt recyclen, moet je er wel voor zorgen dat je ook producten aanschaft met een verpakking die te recyclen is. Vermijd het restafval logo zoveel mogelijk tijdens het doen van boodschappen. De verpakking van deze producten belandt namelijk altijd in de verbrandingsoven. Aangezien er voor vrijwel ieder product een variant te vinden is waarbij de verpakking wel te recyclen is, is het ook heel onnodig om verpakkingen weg te moeten gooien bij het restafval. Ook verpakkingen van bamboe zijn van zogenaamd ‘biodegradable’ materiaal gemaakt, maar het is ook verstandig om deze te vermijden. In heel veel gevallen zijn dit soort verpakkingen alsnog niet goed voor het milieu. Dit komt doordat ze ook voor een groot gedeelte uit plastic bestaan. Kies daarom zoveel mogelijk voor transparante en kleurloze, kunststoffen verpakkingen die bestaan uit één materiaal. 

Gebruik de verpakking opnieuw

Kies bij het kopen van producten voor producten die verpakt zijn in verpakkingen die je nog een keer kunt gebruiken. Broodjes, groenten en fruit kun je allemaal kopen in herbruikbare plastic zakjes. Houd daar ook rekening mee als je kruiden gaat kopen. Koop één keer een plastic of glazen potje en vul deze dan telkens weer opnieuw. Zo voorkom je dat je onnodig veel verpakkingen gebruikt en meteen weer weggooit.