Hoe graag we ook de naar de tuin gaan en van onze tijd buiten genieten, is het van groot belang om zo nu en dan een stapje terug te doen en eerst aan de veiligheid van onze kinderen te denken. Met je kleintjes in de buurt kun je echter nog steeds een mooie en goed onderhouden tuin hebben zonder de gezondheid of veiligheid van je kinderen op te offeren. Hier zijn enkele dingen waar je moet letten om de veiligheid te waarborgen.

Onafgedekt zwembad

Zwembaden zien er misschien mooi uit en kunnen natuurlijk erg leuk zijn, maar ze zijn ook erg gevaarlijk voor kleine kinderen. De meeste peuters kunnen niet zwemmen en kunnen niet beoordelen hoe diep water is en welke gevaren er op de loer kunnen liggen. Zelfs oudere kinderen kunnen gemakkelijk vergeten dat hun jongere broers en zussen niet zo goed kunnen zwemmen als zij kunnen, waardoor deze gevaren in de achtertuin nog gevaarlijker zijn dan ze anders zouden zijn. Mocht je een zwembad in je tuin hebben, kun je het beste je zwembad afdekken zodat jonge kinderen er niet per ongeluk in kunnen vallen. Je zou er eventueel ook een hek omheen kunnen plaatsen zodat ze er helemaal niet bij kunnen.

Tuingereedschap

Als je kleine kinderen hebt, bewaar al je tuingereedschap dan buiten bereik. Zelfs een simpele hark kan schadelijk zijn in combinatie met de nieuwsgierigheid van een peuter. Vele soorten tuingereedschappen zijn ook scherp, wat natuurlijk ook een gevaar kan vormen voor kleine kinderen. Houd gevaarlijke tuingereedschappen achter slot en grendel, plaats veiligheidssloten op grasmaaiers en zorg ervoor dat lege gasflessen uit de buurt van jonge handjes blijven.

Gevaarlijke planten

Er zijn planten die ernstige schade kunnen toebrengen aan kleine kinderen als ze te dichtbij komen, eraan zitten of zelfs ervan eten. Als je kleine kinderen hebt die graag in je tuin rondhangen, is het een goed idee om te zorgen voor planten en struiken met een zo laag mogelijk tot geen risico. Op deze manier kunnen ze nog steeds van je tuin genieten terwijl ze veilig blijven voor verborgen gevaren die op de loer liggen. Enkele goede voorbeelden van planten met een laag risico zijn rozemarijnstruiken en aloë vera; beide zijn veerkrachtig, sterk genoeg voor kinderen en zullen waarschijnlijk geen blijvende schade aanrichten, zelfs als ze per ongeluk worden ingeslikt.