Sta jij voor een keuze om een huis met een plat dak of juist een woning met een schuin dak te kopen? In allebei de gevallen is het een goed idee om vooraf te onderzoeken wat de verschillen zijn. Beide hebben namelijk voordelen en nadelen die jouw woongenot kunnen beïnvloeden. In deze tekst hebben we de voor- en nadelen van een plat dak op een rij gezet zodat je deze kunt meenemen bij de keuze van jouw huidige woning of bij het kopen van een nieuwe woning. 

De voordelen van een plat dak

Met een plat dak heb je minder kans op stormschade. Aangezien de weersomstandigheden in Nederland steeds heftiger worden, is het wel fijn om een dak te hebben wat tegen harde regen en wind kan. Bij een schuin dak met dakpannen kunnen dakpannen na een tijdje los komen liggen. Een plat dak bestaat vaak uit één materiaalsoort wat vast ligt en deze daksoort is dus veel minder beïnvloedbaar door storm. 

Een wens voor zonnepanelen

Mocht je twijfelen over of je zonnepanelen wilt nemen. Dan kan het verschil tussen een plat of een schuin dak ook nog uitmaken bij je beslissing. Zonnepanelen op een plat dak laten plaatsen is namelijk goedkoper. Je kunt ze namelijk de kant van het licht opdraaien, waardoor je snel je geld wat in de investering zit, hebt terugverdient. Ook kun je ze beter uit het zicht plaatsen op een plat dak. Toch zijn er veel mensen met een plat dak die toch niet kiezen voor zonnepanelen. Dit komt doordat een groen dak ook steeds populairder wordt en dit kan je aanleggen op een plat dak. Bij een groendak plant je planten en mossen op je dak. Een groendak beschermt de dakbedekking tegen UV-stralen en houdt de ruimtes onder het dak lekker fris tijdens de zomer, of juist warm in de winter. Daarnaast zorgt het ook voor een langere levensduur van het dak.

De grootste nadelen van een plat dak

Vooral oude woningen met een plat dak hebben nog echt een dak wat letterlijk plat is. Hiermee wordt bedoeld dat er letterlijk geen enkele (kleine) helling in zit. Doordat je geen helling op je dak hebt, kan het water op het dak blijven liggen. Water wat te lang op het dak ligt kan bij slecht onderhoud voor een lekkage zorgen. Onderhoud en controleer het dak daarom goed. Voor een reparatie bent u bij dakreparatie Oosterhout aan het juiste adres.