Lekker in de zon genieten van het water met een lekker drankje in je hand. De zon op het water zien glinsteren. Je ziet jezelf misschien al helemaal genieten deze zomer. Met je eigen boot kun je dat gemakkelijk doen. Je gaat op zoek naar een goede tweedehands boot. Waar moet je eigenlijk op letten bij het aanschaffen van een boot? Lees dit artikel om erachter te komen. 

Oriënteer jezelf goed voor je de zoektocht begint

Vraag jezelf voor de zoektocht naar een boot goed af wat je nou eigenlijk voor ogen hebt. Wat past het beste bij jouw wensen? Ook is het slim om een makelaar zoals Jachtmakelaardij Kappers in te schakelen. Zo weet je zeker dat je de mooiste en beste boot vindt, de juiste prijs betaalt, goed advies krijgt en je tijdens de aankoop goed wordt begeleid. Tijdens de aankoop is het ook verstandig om de verkoper van de boot even te identificeren. Controleer bijvoorbeeld het rijbewijs of paspoort en noteer het BSN van de verkoper. Stel er gaat toch iets mis bij de aankoop, dan heb je altijd het BSN nog. Vraag naar de eigenaarshandleiding, onderhoudsfacturen en garantiebewijzen. Het is geen verplichting dat dit bij de koop van een gebruikte boot aanwezig moet zijn, maar het is wel aan te raden. Een boot kopen bij Jachtmakelaardij Kappers is fijn omdat je meteen volledig wordt ondersteunt bij de aankoop door een professional! 

Maak een proefvaart

De beste manier om te checken of de boot naar wens functioneert en geen mankementen heeft, is het maken van een proefvaart met de desbetreffende boot. Let hierbij vooral op de motor. Hoe ziet de rook eruit? Zijn er lekkages, bijvoorbeeld bij de brandstofpomp? Dit zijn voorbeelden van belangrijke dingen om in de gaten te houden tijdens de proefvaart. Je kunt ook iemand meenemen die veel verstand heeft van boten tijdens de proefvaart. 

Stel van tevoren een budget vast

Naast de aankoopkosten van de boot zelf, kan het ook zijn dat je met onverwachte extra kosten komt te zitten. Hier moet je wel rekening mee houden en extra budget voor achter de hand houden. Denk aan kleine reparaties, periodiek onderhoud, maar ook verzekeringen en ligkosten voor in een haven. Dit zijn allemaal dingen die betaalt moeten worden en waar je dus rekening mee moet houden voordat je op zoek gaat naar een boot. Denk dus van tevoren goed na over hoeveel geld je beschikbaar hebt en houd jezelf hieraan bij de aankoop.