Windsurfen is uitgevonden in Nederland en dat is niet zo gek, want de Noordzee is ideaal om te windsurfen. Dat heeft ermee te maken dat er geen hoge golven zijn, maar wel veel wind. Je namelijk alleen maar wind nodig om te windsurfen. Maar hoe moeilijk is windsurfen? Is het makkelijk om te leren? Dat lees je in deze blog.

Wat is windsurfen precies?

Windsurfen is surfen op een plank met een zeil erop. Als er veel wind staat, kun je deze sport beoefenen. Sturen doe je met de giek. Door de wind in je zeil ga je vooruit of zijwaarts. Met de giek moet kun je het zeil dus besturen. Als je beginner bent is het zeker aan te raden om te beginnen op rustige wateren en om een les te nemen. Ervaren windsurfers gaan graag de uitdaging aan en zoeken de zee op met golven.

Is leren windsurfen moeilijk?

Leren windsurfen is niet heel erg moeilijk, natuurlijk moet je de juiste techniek wel even onder de knie krijgen. Om de basis te leren, kun je een windsurfles volgen. Door een les te volgen, leer je het sneller en word je gewezen op de veiligheidsmaatregelen. Aan het begin moet je goed oefenen om op de plank te blijven staan, maar als je dat eenmaal door hebt, gaat het een stuk makkelijker. Als beginner is een brede surfplank daarom beter om je evenwicht te houden.

Wat heb je nodig om te windsurfen?

Als beginner heb je tenminste het volgende nodig:

  • Een surfplank met surfzeil, giek en vin
  • Een surfpak of wetsuit
  • Surfschoenen
  • Een zwaard om afdrijvingen te voorkomen

Naast windsurfen, kun je tegenwoordig ook windfoilen. Dit lijkt erg op windsurfen, alleen gebruik je een ander board: een foil board. Windsurfen kun je dus zeker leren, neem een aantal lessen en daarna is het een kwestie van blijven oefenen.