Bent u voornemens een woonzorgcomplex te kopen, dan zijn er aantal zaken waarmee u rekening dient te houden. Er zitten namelijk een aantal voorwaarden aan het kopen van een woonzorgcomplex. Welke dat zijn, leest u in dit artikel.

Een woonzorgcomplex, wat is dat precies?

Een woonzorgcomplex wordt ook wel een woonzorgcentrum of serviceflat genoemd. Dit is een woonzorgcentrum of flat bestaande uit zelfstandige appartementen waar ouderen kunnen wonen in een veilige omgeving. Niet alleen is het een veilige woning, u krijgt hier ook begeleiding en ondersteuning voor het zelfstandig wonen. Een woonzorgcomplex heeft verschillende voordelen. Een van de belangrijkste is dat u nooit alleen bent. U ontmoet er namelijk altijd andere bewoners. Ook wanneer u een lichamelijke beperking heeft, is het heel goed mogelijk om in een woonzorgcomplex te wonen. En wilt u zorg of extra ondersteuning, zoals huishoudelijke hulp of persoonlijke verzorging? Dan zijn er altijd verzorgers in de buurt die u hiermee kunnen helpen. Deze wijkverpleging wordt geregeld via de gemeente waar u woont. Zo kunt u snel hulp inschakelen wanneer dat nodig is.

Een woonzorgcomplex kopen

U kunt als particulier een woonzorgcomplex kopen, maar het is ook mogelijk om als gemeente of zorginstelling meerdere woonzorgcomplexen te kopen. Wanneer u een woonzorgcomplex wilt kopen, is het belangrijk om te weten dat de huur en de zorg apart worden geregeld. Allereerst dient u voor de zorg (verzorging en verpleging) een indicatie voor wijkverpleging te ebben. Wilt u hulp voor zorg in het huishouden of dagelijkse begeleiding voor het zelfstandig wonen, dan dient u zich aan te melden voor Wmo-ondersteuning. Hiervoor kunt u contact opnemen met het Wmo-loket van uw gemeente. Voor de woning moet u zich inschrijven bij de desbetreffende gemeente of bij de woningbouwvereniging. Er bestaat een kans dat er een wachtlijst hiervoor is, dus weer er op tijd bij met het inschrijven om teleurstelling te voorkomen.

Woonzorgcomplex huren

Het is naast kopen ook mogelijk om een woonzorgcomplex te huren. Dit kunt u doen bij een professionele organisatie zoals Dit is Plek. Het voordeel van een woonzorgcomplex huren is dat u voor bepaalde tijd een woning huurt. U kunt dus ook de huur makkelijk opzeggen wanneer er geen behoefte meer aan de zorgwoning. Bovendien heeft u ruime keus in verschillende soorten woonzorgcomplexen die u kunt huren. Er is dus altijd wel een woning die bij uw wensen of die van de zorgbehoevende past.