Wanneer je een hond met een lange of middellange vacht hebt, kan het best wat werk zijn om die vacht mooi en schoon te houden. Daarbij is het niet altijd even makkelijk om de vacht van je hond goed te verzorgen. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een paar tips voor een mooie hondenvacht voor je op een rijtje gezet. 

Schakel een professional in

Goed, dit is misschien een inkoppertje, maar als je wilt dat de vacht van je hond altijd perfect verzorgd is, kun je het beste een professional inschakelen. Veel dierenartsenpraktijken hebben een trimsalon voor honden en katten waar baasjes met hun dieren terecht kunnen. Zo weet je zeker dat de vacht op zijn best behandeld wordt. Zo kun je bijvoorbeeld voor vachtverzorging bij trimsalon Het Leijdal terecht.

Borstel regelmatig

Als je hond lange haren heeft die makkelijk gaan klitten, is het slim om regelmatig te borstelen. Hoe vaak je precies moet borstelen hangt echter echt van het haar van je hond af. Heeft je hond stug, lang haar, dan moet je misschien wel dagelijks borstelen. Is het haar van je hond wat soepeler of korter dan kun je om de paar dagen of iedere week borstelen. Gebruik altijd een borstel die ook echt geschikt is voor honden. Zo voorkom je dat je haren uittrekt en daarmee de vachtkwaliteit juist slechter maakt.

Let op de voeding

Net zoals bij mensen is voeding van grote invloed op het haar van je hond. Zorg voor een gezond en gebalanceerd dieet, werk dit eventueel uit met je dierenarts. Kies dus de juiste brokken en kijk of je hond aanvulling nodig heeft, bijvoorbeeld door zacht voer, supplementen of zelfs snacks. Zo blijft de gezondheid van je hond optimaal en dus ook het haar.

Was af en toe

Het wassen van je hond kan erg goed zijn voor de haren, maar je moet het niet te vaak doen. Door je hond te wassen, poets je namelijk al het vet en het natuurlijke laagje in de haren weg, waardoor de haren niet meer goed kunnen isoleren. Was je erg vaak (bijvoorbeeld een keer in de week), dan heeft de huid van je hond geen tijd om zich te herstellen en is hij erg vatbaar voor weersomstandigheden.

Voorkom parasieten

Parasieten zoals teken en luizen tasten de huid van je hond aan en dat kan voor jeuk zorgen. Een ongezonde huid zorgt automatisch ook voor een ongezonde vacht en daarbij maakt jeuk dat je hond veel gaat krabben en dat kan dan weer voor kale plekken zorgen. Voorkom parasieten dus zo goed en kwaad als het kan, hier zijn verschillende middelen voor.